Zatiaľ žiadne komentáre

POMOC PRE UKRAJINU

UKRAJINA
Nedopusťme, aby zvíťazilo zlo, ale zlo dobrom vyliečme!

Pallotínske farnosti začali prijímať utečencov
Do pallotínskych farností na Ukrajine najmä v Kyjeve, Odese, Žitomire a v Ľvove začali prichádzať rodiny prosiace o ochranu. V našich domoch a kostoloch sa už zhromaždili ľudia, ktorí nemajú kde skloniť hlavu. Snažíme sa prispôsobiť miestnosti, ktoré máme pre utečencov. Potrebujem sa pripraviť, zásobiť sa potravinami a prostriedkami pre základnú osobnú hygienu. V Žitomire už ohlásili odstavenie vody v mestskom potrubí. V mestách ešte nepanuje absolútna panika, ale veľmi veľa ľudí odchádza na vidiek. Tí ktorí nemajú rodinu, niekde mimo veľkých aglomerácií, musia zostať v mestách. Vytvárajú sa rady pred obchodmi, čerpacími stanicami, lekárňami a bankomatmi.

Dnes ráno 25. februára som sa spojil so spolubratom na Ukrajine otcom Waldemarom Pawlecom: „Tu u nás v Kyjeve spadli dnes bomby na susednú štvrť. Bolo to okolo 4 hodiny ráno, ľudia sa ukryli do pivníc. Nad ránom sme sa vracali do svojich bytov. V našom kyjevskom dome sme poskytli ubytovanie takmer 30 ľudí zo susedných činžiakov, ktoré sú vystavené väčšiemu riziku. Naše domy v iných mestách Žitomir, Odesa a Ľvov sa pripravujeme na prijatie tých, ktorí budú hľadať útočište. V Žitomire a Odese noc prebieha pokojne. Vidno, že ruská sila sa koncentruje na hlavné mesto Kyjev.“
Pallotíni potrebujú prostriedky, aby mohli organizovať pomoc pre miestnych ľudí najmä potraviny a miesta na prespanie. Prosíme vás o modlitbu a podporu.
Drahí bratia a sestry nedopusťme, aby zvíťazilo zlo, ale zlo dobrom vyliečme!

Podporiť môžete tu:
Informácie od našich spolubratov na Ukrajine
Všade sú v tejto chvíli naši spolubratia relatívne v bezpečí. V Kyjeve prebiehajú ťažké boje, no útočia na severné a západné kyjevské štvrte – kde sa nachádza sídlo vlády. Naša farnosť leží na východnom brehu Dnepra. Po celý čas prijímajú ľudí, ktorí u nich hľadajú útočisko.
V Žitomiri sme prispôsobili  miestnosti pod novým kostolom pre utečencov. Dokonca sa v nich ukryla aj neďaleká hasičská jednotka. Otec Jarek informoval, že dnes sa v obchodoch zjavil  chlieb a iné výrobky. Môžeme doplniť zásoby. Otec Jarek hovorí, že v ukrajincoch cítiť veľmi silnú bojovnosť. Mnohí sa dobrovoľne hlásia do armády, mnohí ochotne darujú krv. Rehoľným sestrám od Anjelov sa podarilo odviezť deti z detského domova v Žitomiri za hranice.
Bilohir  sa nachádza v blízkosti cesty medzi Kyjevom – Ľvovom. Cesta je preplnená autami, ktoré jazdia maximálne 50 km/h. Veľmi veľa ľudí, najmä teda matky s deťmi, sa tu zastavujú prenocovať. Deti z nášho detského domova veľmi pomáhajú pri vítaní pocestných. Ako nocľahárne využívame mietsnosti v  suteréne pod kláštorom, ktoré prispôosbili súčasným potrebám  už oveľa skôr. napríklad telocvičňa. V blízkosti Bilohir nie sú žiadne strategické ciele, a tak počujeme iba zvuky výbuchov v diaľke.
Situácia vo Ľvove sa nezmenila. Prijímame stále ľudí, ktorí sa u nás  cítia bezpečnejšie. Otec Peter posiela mnohých svojich farníkov do svojej rodnej farnosti, do Nowého Targu, kde sa mnohé rodiny rozhodli prijať utečencov.
Ostávame tu a budeme pomáhať aj naďalej.
Modlite sa za nás!

Pridať komentár